Anne Olmak

2022 Yılında Doğum Parası Ne Kadar?

 2022 Yılında Doğum Parası Ne Kadar?

Hamile annelerin en merak ettiği sorulardan birisi de, doğum parası ne kadar olduğudur. Asgari ücrete yapılan yeni zam sonrası, emzirme ödeneği, doğum yardımı gibi konularda merak uyandırdı. Özellikle asgari ücrete gelen zammın yüksek oluşu, yeni düzenleme konusunda fikir vericiydi.  Doğum parası ne kadar 2022 yılı hesaplamasına göre? Yeni zam ile birlikte 12.454 lira olarak belirlendi. 

Emzirme ödeneğinin de zamlı yatacağı belirlendi. Anne adayı ve annelere, doğum yapmaları durumunda en büyük katkı doğum raporu sağlamaktadır. Doğum parası, gebelik öncesi ve sonrası doğum raporu totalde 16 hafta olarak hesaplanıyor. Doğumun ikiz veya üçüz olması gibi durumlarda izne, 2 hafta daha ek getiriliyor. 

Doğum parası e-devlet üzerinden de takip edilebilir. 

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası başvurusu yapılmadan önce, yeni doğmuş bebeğiniz için İl Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak, geçici kimliğini almanız gerekmektedir. Daha sonra bu evrakla birlikte, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzdan yaklaşık iki ay sonra ödemeyi alabiliyorsunuz.

Bu başvuruları yapabilmek için, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olmalısınız. Bebeğin ölümü ile gerçekleşen doğumlarda bu yardım yapılmamaktadır. 

Doğum Parası Nerden Alınır?

Doğum parası nerden alınır sorusu da çokça merak edilenler arasındadır. Başvuru işleminizden sonra ödemeler, banka hesabınız veya PTT üzersinden alabiliyorsunuz. Doğum parasını öğrenmek için E-devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. 

Öncelikle Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sonrasında Doğum Yardımı Başvurma Sorgulama takip ederek sonucu görebilirsiniz. E-devlet üzerinden bu işlemleri takip edebilmeniz için e-devlet şifreniz bulunmalıdır. Şifreniz yok ise en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz. 

Henüz yorum yok. İlk yorum yapan siz olun

Benzer Yazılar

Yorum Yazın

Yorum yazabilmek için üye girişi yapınız...

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Yazılar